Kino

Air

Air

  • drama
  • Ben Affleck
  • ZDA
  • 2023
  • 1h 52min

Zgodba filma nas popelje v obdobje osemdesetih let prejšnjega stoletja. Matt Damon nastopa v vlogi Sonnyja Vaccara, Ben Affleck v vlogi soustanovitelja Nikea – legendarnega Phila Knighta, Jason Bateman v vlogi Roba Strasserja – njegovega direktorja marketinga, Viola Davis pa v vlogi brezkompromisne mame, ki se zaveda vrednosti neizmernega talenta in košarkarskega fenomena svojega sina Michaela Jordana, ki bo postal največja športna legenda vseh časov.

V filmu spremljamo Vaccarovo prizadevanje, da bi pridobil zaupanje Jordanove družine, trenerjev in najožjih sodelavcev z namenom, da prepriča takrat še zelo mlado vzhajajočo zvezdo lige NBA, v podpis partnerske pogodbe. Pogodba, ki je Nikeu zagotovila položaj največje znamke športnih oblačil in obutve danes.

Ambicioznega, uporniškega in strastnega šefa Nikea najbolje opiše njegov znameniti stavek: »Zapomnili si te bodo po pravilih, ki si jih prekršil.« Ta misel ga je vodila pri njegovi odločitvi, da tvega in da svojemu, takrat še neznanemu podjetju Nike, prinese slavo in se postavi ob bok največjima in veliko uspešnejšima konkurenčnima podjetjema Adidas in Converse.

Pri prodoru med znane blagovne znamke, ena ključnih oseb postane prav Sonny Vaccaro, ki je dobil na videz preprosto, a v praksi skoraj nemogočo nalogo: podpisati pogodbo z zvezdnikom lige NBA, s katerim bo Nike postal prestižna športna znamka.

Posneti film o pogajanjih med košarkarjevo mamo in marketinškim agentom na način, da gledalce priklene k platnu in vzbudi njihova čustva, ni lahka naloga, a filmska ekipa je presegla vsa pričakovanja, kritiki pa so film že ocenili za najboljši športni film vseh časov!

Air A
Air D
Air C
Air B