Kino

Bartonova akademija

The Holdovers

  • komedija, drama
  • Alexander Payne
  • ZDA
  • 2023
  • 2h 13min

Na velika platna prihaja film priznanega režiserja Alexandra Payna, komična drama z naslovom Bartonova akademija, ki spremlja zgodbo učitelja in nekaj študentov, ki so med prazniki »ujeti« na prestižni šoli.

O ZGODBI:

Zgodba spremlja osovraženega profesorja (Paul Giamatti), ki je med božičnimi počitnicami prisiljen ostati v kampusu na prestižni ameriški šoli, kjer mora varovati nekaj študentov, ki nimajo kam iti. Sčasoma sklene vez z enim od njih – nemirnim in pretkanim povzročiteljem težav (novinec Dominic Sessa) in z glavno kuharico na šoli, ki je pravkar izgubila sina v Vietnamu (Da'Vine Joy Randolph). Tri zelo različne osebe bodo preživele skupaj dva tedna, drug drugemu pa pomagale razumeti, da niso vezane na preteklost ter si svojo prihodnost lahko krojijo vsaka zase.

Na režiserski stolček je sedel Alexander Payne, scenarij je napisal David Hemingson, ki je skupaj z Markom Johnsonom in Billom Blockom film tudi produciral. V glavnih vlogah zaigrajo Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph in Dominic Sessa.

Bartonova akademija (The Holdovers) je bila nominirana za pet prestižnih zlatih kipcev – oskarjev. Nominacijo za najboljšega igralca v glavni vlogi si je prislužil Paul Giamatti, soigralka Da'Vine Joy Randolph pa je nominirana za najboljšo igralko v stranski vlogi. Oba igralca sta pred kratkim že prejela kipca za svoji vlogi v filmu, in sicer zlata globusa za glavno in stransko vlogo. Preostale tri nominacije za oskarja so še nominacija za najboljši izvirni scenarij (David Hemingson), za montažo (Kevin Tent) in najboljši film (producent Mark Johnson).

BartonovaAkademija B
BartonovaAkademija A
BartonovaAkademija D
BartonovaAkademija C