Kino

Beli bojevnik v črni obleki

Beli bojevnik v črni obleki

  • dokumentarni
  • Maja Weiss
  • Slovenija
  • 2022
  • 1h 28min

Film o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije. Film je režirala Maja Weiss, ki se z Ivanom Krambergerjem mlajšim podpisuje tudi pod scenarij.

Film, dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja, raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva. Intervjuva slovenske osamosvojitelje – politike prve slovenske vlade 1990–1992, zgodovinarje, novinarje, očetove sodelavce in sopotnike ter družino. Za očeta se je življenjska pot končala 7. junija 1992 kot prvi politični umor v osamosvojitveni Sloveniji; sin je bil star šest let. To je zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja trideset let.

ODZIVI
Maja Weiss je zavzela zanimivo perspektivo osebne raziskave Ivana Krambergerja mlajšega – ta je tudi soscenarist filma – o svojem očetu, s čimer dobimo spoj intimnega vpogleda in družbene analize, ki jo prispeva resnično širok spekter siceršnjih sogovornikov. S tem pa se pred gledalcem, prizor za prizorom, stke montažno vznemirljiv presek družbe oziroma portret obdobja samostojne Slovenije, z vsemi anomalijami in stranpotmi …
Dokumentarec skratka preseže svoje izhodišče in zraste v morda najzanimivejše avdiovizualno delo o tem, kdo in kaj smo, ob 30. obletnici državnosti.
Gorazd Trušnovec, Ars, MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Predvajali bomo polno različico filma (88 minut). Skrajšano različica si je bilo v juniju mogoče ogledati tudi na RTVSLO.

BeliBojevnik B
BeliBojevnik E
BeliBojevnik F
BeliBojevnik D
BeliBojevnik A
BeliBojevnik C