Kino

Dnevnik Pauline P.

Dnevnik Pauline P.

  • družinski film
  • Neven Hitrec
  • Hrvaška
  • 2023
  • 1h 36min
  • sinhronizirano

CELOVEČERNI FILM "DNEVNIK PAULINE P." REŽISERJA NEVENA HITRECA JE NASTAL NA PODLAGI ISTOIMENEGA ROMANA SANJE POLAK.

SINOPSIS

"Dnevnik Pauline P." je film o Paulini P., v katerem v tekočem šolskem letu spremljamo njene dogodivščine v šoli in doma ter vse težave, ki jih uspešno premaguje. Film temelji na izjemno priljubljeni otroški knjigi, v kateri Paulina skozi komične situacije govori o svojih težavah vljubezni, prijateljstvu in družini. Zgodba filma je postavljena v resnični svet z občasnim dotikom čarovnije.

FILM SLEDI SAMOZAVESTNI, ČUSTVENI IN DUHOVITI UČENKI 3.C RAZREDA, PAULINI P., KI JE POGUMNA DEKLICA, ZMOŽNA VSAKOMUR POVEDATISVOJE MNENJE IN NAJTIREŠITEV ZA VSAKO SITUACIJO.

Na podlagi znane mladinske knjige film na topel in duhovit način obravnava šolske dogodivščine, prijateljstvo, prve ljubezni in družinsko dinamiko sperspektive glavne junakinje, ki nepopustljivo premika meje, saj je v njenem svetu vse mogoče.Ta film je žanrsko svetla družinska komedija s fantastičnimi elementi, animiranimi elementi in kolažnim ritmom, ki še dodatno poudarijo otroško domišljijo in dnevniško obliko. Paulinina razmišljanja so prikazana v zvočni obliki “off komentarjev”, ki postanejo orodje za potapljanje v svet odraščanja in zorenja. Razmišljanja so prikazana tudi skozi prepoznavne situacije in dogodke, ki jih otroci njenih let pogosto doživljajo.

REŽIJSKI KONCEPT

Moj cilj je bil ustvariti duhovit in empatičen film, ki bi gledalce pustil nasmejanein dobre volje. Osebno poznam in obožujem vzdušje, jezik in humor, ki so vtkani v ta film. Človek se počuti sproščeno in varno v zgodbi, ki spoštuje družinske vrednote in pristopa k vsakemu svojemu liku s polnim človeškim spoštovanjem, tudi takrat, ko ga satirično potegne za rokav. Pri ustvarjanju sta mi bila za vzor klasični hrvaški strip, kot je Ivica Bednjanec in njegov legendaren "Durica", pa tudi igriva forma in ustvarjalna raznolikost risank Zagrebške šole animiranega filma. Doživljanje tega filma je močno odvisno od igre in značajevotrok, ki igrajo glavne vloge. Moral sem ga režirati z velikim znanjem, poznavanjem otroške psihologije, z nekaj norega in povečane energije, brez katere ne bi zadeli želene atmosfere celote.

Neven Hitrec, režiser

V novi preobleki knjižni klasik iz otroštva spominja na lekcije, ki odraslemu očesu pogosto uidejo in so včasih ključne za otroško nedolžnost, medtem ko bo tiste, ki šele živijo Paulinino zgodbo, spodbudilo, da uživajo v sladkih mukah, ki jih prinaša otroštvo. Morda je najpomembnejša lekcija, ki nam jo podaja Paulina P., kako lahko s sanjarjenjem resnično spreminjamo svet in ob tem odkrivamo, kaj vse ta svet lahko postane, odpirajo se možnosti za boljšo, svobodnejšo in srečnejšo prihodnost.Višnja Pentić, dr. sc.

DnevnikPaulineP A
DnevnikPaulineP F
DnevnikPaulineP C
DnevnikPaulineP D
DnevnikPaulineP B
DnevnikPaulineP E