Kino

Fabelmanovi

The Fabelmans

  • drama
  • Steven Spielberg
  • ZDA
  • 2022
  • 2h 31min

7 NOMINACIJ ZA NAGRADO OSKAR

Filmi so sanje, ki jih nikoli ne pozabiš. #TheFabelmans v režiji Stevena Spielberga. Igrajo Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen in Gabriel LaBelle. 

Desetletja nam je Steven Spielberg skozi čarobnost svojih filmov razkazoval nas same, Fabelmanovi pa so njegov najbolj oseben film do sedaj.


Fabelmanovi povabijo občinstvo v dom enega največjih režiserjev tega časa in iz odrasle perspektive razkriva spomine iz njegovega otroštva, ki vključujejo antisemitizem, finančne težave in ločitev.

Film je zelo oseben kinematografski spomin na okoliščine in družino, ki so oblikovale Spielbergovo življenje in kariero.
Spremljamo univerzalno zgodbo o odraščanju samosvojega mladeniča, ki uresničuje svoje sanje, raziskuje in spoznava ljubezen, svoje umetniške ambicije, žrtvovanje in odkriva resnico o sebi in svojih starših z jasnostjo in sočutjem.

Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) je predan filmskemu ustvarjanju. Njegovo strast vzpodbuja in podpira njegova umetniška mati Mitzi (štirikratna nominiranka za Oskarja – Michelle Williams). Sammyjev oče (Paul Dano) je uspešni znanstvenik, ki sicer podpira Sammyjevo delo, vendar nanj gleda kot na neresen hobi.

Skozi leta Sammy dokumentira dogodivščine svoje družine pa tudi režira svoje vse bolj dovršene amaterske filmske produkcije, v katerih igrajo njegove sestre in prijatelji.
Pri svojih 16 letih je Sammy hkrati glavni opazovalec in arhivar njegove družinske zgodbe, a ko se z družino preseli na zahod Amerike, Sammy odkrije srce parajočo resnico o svoji materi, ki bo na novo opredelila njun odnos in spremenila njegovo prihodnost in prihodnost celotne družine.


Scenarij sta napisala Spielberg in Pulitzerjev nagrajenec Tony Kushner (Angels in America, Caroline, or Change), ki si je prislužil nominacijo za oskarja® za scenarija za Spielbergova filma Lincoln in München. Producenti filma so trikratna nominiranka za oskarja Kristie Macosko Krieger p.g.a. (West Side Story, The Post), Steven Spielberg p.g.a. in Tony Kushner p.g.a. Izvršna producenta filma sta Carla Raij (Maestro, koproducent West Side Story) in Josh McLaglen (Free Guy, Logan).

Fabelmanovi A
Fabelmanovi B
Fabelmanovi D
Fabelmanovi F
Fabelmanovi E
Fabelmanovi C