Kino

Francoska depeša Liberty, Kansas Evening Sun

The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun

  • komična drama
  • Wes Anderson
  • ZDA, Nemčija
  • 2020
  • 1h 48min

Iz Liffa v KCK.

Francoska depeša Liberty, Kansas Evening Sun je prihajajoča komična drama, ki jo je napisal in režiral Wes Anderson z izjemno igralsko ekipo: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand, Timothee Chalament, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray in Owen Wilson. 

Ustvarjalci film opisujejo kot ljubezensko pismo novinarjem, postavljeno v predal ameriškega časopisa v izmišljenem francoskem mestu 20. stoletja in oživi zbirko treh zgodb, objavljenih v Francoski depeši. Oživi zbirko pravljic, objavljenem v francoskem časopisu s sedežem v izmišljenem mestu Ennui-sur-Blase. Film se zgleduje po Andersenovi ljubezni do časopisa The New Yorker, nekateri liki in dogodki v filmu pa temeljijo na ekvivalentnih iz revije oziroma iz resničnega življenja.

Ena od treh zgodb se na primer osredotoča na 68 študentskih protestov v mesecu maju in so bili inspiracija za članek Mavisa Gallanta z naslovom »Dogodki v maju: Pariški zvezek«. Druga zgodba, v kateri je lik Juliena Cadazia in ga upodobi Adrien Brody, temelji na šestih zgodbah v The New Yorkerju »Dnevih Duveena«, o trgovcu z umetninami Lordu Duveenu.

Ustvarjalec filma, Wes Anderson, je aprila 2019 za francosko publikacijo povedal: »Zgodbe ni enostavno razložiti, gre za ameriškega novinarja s sedežem v Franciji, ki ustvarja lasten časopis. To je bolj portret tega človeka, novinarja, ki se bori, da napiše tisto kar želi povedati To ni film o svobodi tiska, a ko govorimo o novinarjih, hkrati govorimo o dogajanj v resničnem svetu.«  

Igrajo: Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Frances McDormand, Timothee Chalament, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray, Owen Wilson

Francoska Depeša - ulica.
FrancoskaDepesa E
Bill Murray s soigralcem pred oglasno desko.
Francoska Depeša: Bill Murray sedi v pisarni s tremi telefoni.
Francoska Depeša - v pisarni na sestanku.
FrancoskaDepesa D