Krst pri Savici

Priča smo zgodbi o nastanku Prešernove pesnitve Krst pri Savici. Trije prijatelji – France Prešeren, Matija Čop in Andrej Smole se pri Savici pomenkujejo o tem, da Slovenci še nimamo svojega nacionalnega epa. Prešeren pride na idejo za Krst pri Savici. Zamisli ljubezensko zgodbo o junaku Črtomirju in lepi Bogomili.

Njuna zgodba se začne na blejskem otoku, ko mladi junak pride darovat boginji Živi. Črtomir se ob prvem pogledu na lepo Bogomilo vanjo zaljubi. A sreče ne moreta dolgo uživati, saj v deželo vdre krščanska vojska in bojni rog

Črtomirja kliče na boj. Bogomili obljubi, da se kmalu spet vrne k njej.

Med pisanjem zgodbe o mladih junakih k Prešernu pride Matija Čop in naznani, da se je dogovoril za objavo pesnitve v uglednem časopisu. A Prešeren ga niti ne sliši, saj je ravno dobil pismo Primičeve Julije, v katerem ga dekle obvešča, da se bo kmalu poročila. Prešerna to zelo potre in zavrne prijateljevo vabilo na kopanje v Savi. Čop odide sam in to je v resnici njuno zadnje snidenje.

Zgodba se nadaljuje med mladimi deklicami, ki se prepuščajo lepotam pomladi. Med tem pa se njihovi fantje bojujejo za svobodo proti uničujoči krščanski vojski, ki jo vodi Valjhun. Med njimi je dekle, ki pozna moža, ki ljudem pripoveduje o drugačnem krščanstvu, polnem ljubezni in dobrote, o čudovitem prostoru – nebesih, ki so pripravljena za vse, ki se na tem svetu ljubijo. Vse to sliši Bogomila, ki se brž odpravi poiskat tega moža. Ve namreč, da je zelo malo verjetnosti, da bi bila lahko s Črtomirjem srečna … morda pa ju sreča skupaj čaka v nebesih.

Prešeren vneto nadaljuje pisanje zgodbe. Med kovanjem verzov ga zmoti Andrej Smole, ki mu prinese žalostno novico, da je njun prijatelj Matija Čop utonil, ko se je šel kopat v Savo. Prešerna to popolnoma sesuje. Samega sebe krivi, saj bi moral iti s prijateljem. Tako je potrt, da se odloči, da bo tudi zgodba, ki jo piše, dobila bolj žalosten konec. Smoletu napove, da bo pisal o strašni bitki v nevihtni noči, iz katere pa se reši samo Črtomir.

 

 

NASTOPAJOČI

 

Tadej Tekavec – France Prešeren

Lan Lesar – Matija Čop

Mark Adamič – Andrej Smole

Jaka Džekić – Črtomir

Ela Maxine Košir– Bogomila

Jure Fotivec – Staroslav

Jurij Bojc – duhovnik

Ema Lavrič – perica

Maja Škrlj – Cvetka

Ana Južnič – Slavica

Vita Kordiš – Svetlana

Sara Čop – Zora

Maruša Rako – slovanska deklica

 

Besedilo dramatizacije in režija – Nuša Dedo Lale

Vstop prost!