Kino

Hiša Gucci

House of Gucci

  • kriminalna drama, triler
  • Ridley Scott
  • ZDA
  • 2021
  • 2h 37min

Znamka Gucci je priznana in oboževana po vsem svetu, ustvaril jo je ustanovitelj prestižne modne znamke Guccio Gucci, ki je pred natanko sto leti v Firencah odprl svojo prvo trgovino s kvalitetnimi usnjenimi izdelki.

Film odlikuje izvrstna igralska zasedba: Lady Gaga, Adam Driver, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek, Al Pacino ...

Zgodba se začne v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, na kritični točki v zgodovini slavnega italijanskega modnega imperija. Med globalnim širjenjem so se pojavili tudi namigi o finančnih nepravilnostih, zadušenih inovacijah in pocenitvi blagovne znamke. Guccijev posel nadzirata sinova Guccioja Guccija, pretkan Aldo (oskarjevec Al Pacino) in konzervativnejši in odmaknjen brat Rodolfo (oskarjevec Jeremy Irons). Vztrajni Aldo ne namerava prepustiti nadzora nad družinskim koncernom, vsekakor pa ne svojemu sinu Paolu (oskarjevec Jared Leto), ki pa si bolj želi biti oblikovalec oblačil. Aldov nečak in Paolov bratranec Maurizio (nominiranec za oskarja Adam Driver) pa bi raje študiral pravo kot prevzel vodenje svetovnega modnega imperija.

Maurizio spozna in se zaljubi v lepo in ambiciozno Patrizio Reggiani (oskarjevka Lady Gaga) in se proti očetovi volji poroči z njo. Stric Aldo v pretkani Patrizii najde sorodno dušo in skupaj prepričata Maurizia, da opusti svoje ambicije in se pridruži podjetju ter tako postane domnevni dedič – na nezadovoljstvo nesrečnega bratranca Paola, čigar so sanje o oblikovanju večje od njegovega talenta.

Zaradi vedno hujše konkurence drugih modnih hiš sta zakonca Gucci primorana ukrepati, kar vodi do serije dogodkov, ki ju začnejo razdvajati. Od ambicij, panike, obupa, izdaje, maščevanja in na koncu … umora.

O LIKIH IN PRIPRAVAH:

Oskarjevka Lady Gaga, ki je v filmu upodobila Patrizio Gucci, si je za vlogo vzela veliko časa - leto in pol. Veliko je o njej brala, gledala njene intervjuje in intervjuje o njej, ni pa želela o njej brati mnenj, saj si je želela ustvariti svoje mnenje. Ob londonski premieri filma povedala, da se je raziskovanja lotila kot novinarka, saj je želela ugotoviti, kako je Patrizia videti, ko laže, saj je ves čas v svojih intervjujih lagala. Zanimalo jo je tudi, kakšna je bila kot oseba, preden se je poročila. Verjame, da je bila resnična ženska, ki se je zaljubila, ter da ni samo ljubila Maurizia, temveč ji je bilo všeč, kaj je predstavljal in kako jo je pooblastil v družinskem podjetju. In ko ji je bilo vse to odvzeto, je prehudo odreagirala, saj je bila enostavno preveč prizadeta.

»Ne vem, če obstaja kakšna specifična stvar, o določenem liku lahko edino raziskuješ, prebereš knjigo in podobno. Zame je zelo pomemben scenarij in dva tedna pred začetkom snemanja so ga še izboljševali, pa tudi ko smo snemali, da je bilo res jasno, kaj drug drugemu govorimo. In ko delaš s tako odličnimi igralci, ki so pripravljeni, pridejo pravočasno na snemanje in so vsi pridno vadili, se je treba prepustiti,« pravi Adam Driver, ki je v filmu upodobil Maurizia Guccija.

»Tako sem vesel, da sem napolnil velike čevlje Paola Guccija,« pa je ob premieri povedal igralec Jared Leto. »Nisem imel časa, da bi se ustavil in razmišljal op tem, da snemam skupaj z Lady Gaga, Adamom Driverjem, Jeremyjem Ironsom in Alom Pacinom, in to na prvi dan… Bilo mi je v veselje in sem izjemno ponosen, da sem del te ekipe.« Za preobrazbo Jareda v Paola so vsak dan potrebovali šest ur. Teh šest ur je igralec preživljal poln navdušenje in hvaležnosti ter se poglobil v notranjost svojega lika. »Če imaš masko, je nesmiselno, če nimaš notranjega življenja. In to je najpomembnejše,« je še povedal. »Vedel sem, da imam priložnost, in da bom dal vse od sebe in ne bom nikogar pustil na cedilu. In tako sem ta čas izkoristil, da sem se osredotočil na Paola, ki je precej zgovoren, moral pa sem tudi malo improvizirati.«

Oskarjevec Jeremy Irons o svojem liku Rodolfo pravi, da je imel zelo udobno življenje, ko je prevzel očetovo podjetje, njegovo življenje je bilo glamurozno, ko je bila njegova soproga še živa, bil pa je tudi žalosten in je naredil napako, ko je hotel živeti skozi svojega sina oziroma ga nadzirati. »In seveda, ko si v življenju nesrečen, nikoli ne boš srečen z nikomer okoli sebe. Od tod tudi težaven odnos s fantom, ki ga je oboževal, a nekako ni uresničil svojih sanj, ki bi lahko imel. In za človeka, ki gleda nazaj, menim, da ni imel jasnih sanj,« še pojasni igralec.

Kljub temačni vlogi pa igralka Salma Hayek prinese v zgodbo neko veselje. Igralka, ki sprva ni vedela, da bo sploh zaigrala v filmu, se je kasneje vloge Pine zelo razveselila. Je dobra prijateljica producentke Giannine Scott, slednja pa je dolgo raziskovala, da bi našla pravega scenarista in glavna igralca. »Z Lady Gaga je tako zabavno snemati, saj te na vsakem koraku preseneti in ti da izziv. Všeč so mi njeni domišljija, drznost in pogum pri vsakem stavku, ki ga posname. Pri pripravljanju na lik Pine sem malo goljufala, ker sem bolj malo raziskovala o njej, je pa Lady Gaga vedela o njej zelo veliko, saj je raziskovala mesece in mesece. Z njo sem tako razpravljala o karakterjih, razmerjih in podobno,« pove igralka. Ima bolj majhno vlogo in ne predstavi svojega življenja, temveč vlogo, ki jo v danem trenutku zaigra v Patrizijinem življenju. »In to sva skupaj zelo dobro obdelali. Začela je kot jasnovidka in hoče njen denar. Nato pa vidi, da bo pomembna in se ji prikupi.«

HisaGucci A
HisaGucci B