Kino

Interesno območje

The Zone of Interest

  • zgodovinska vojna drama
  • Jonathan Glazer
  • ZDA, Velika Britanija, Poljska
  • 2023
  • 1h 45min

Britanski režiser Jonathan Glazer je po predlogi romana Martina Amisa posnel film o holokavstu, kakršnega še nismo videli. Velika nagrada žirije na festivalu v Cannesu.

Udolf Höss je komandant v nemški vojski v drugi svetovni vojni. Skupaj z ženo Hedwig in otroki živi v idilični hiši, od katere je neokrnjena narava le korak oddaljena. To je popolno okolje za vzgojo otrok: tam se lahko v miru igrajo, medtem ko mati skrbi za vrt, ob koncu dneva pa se družina zbere pri večerji. Nekaj je pri Hössovih vendarle drugače. Njihovo posestvo meji na koncentracijsko taborišče Auschwitz. A to družine prav nič ne moti pri vsakodnevnih opravilih. Občasni streli, kriki in prah, ki ga prinese iz dimnikov, so samo bežna motnja v ozadju, ob kateri nihče ne trene z očesom.

“Najhujši zločin in tragedija je, da je človek to storil sočloveku. Ustreza nam, da se od njih čim bolj distanciramo, z mislijo, da sami takšnega vedenja nismo zmožni, vendar bi morali biti v to manj prepričani.” (Jonathan Glazer)

O režiserju
Rojen leta 1965 v Londonu. Ustvarjalno pot je začel kot gledališki režiser, nakar je za svoje televizijske oglase prejel več nagrad. V devetdesetih je zaslovel kot režiser glasbenih videospotov; njegovo delo za skupine Radiohead, Jamiroquai in Massive Attack je legendarno. Med filmske režiserje se je preselil leta 2000 s prvencem Seksi zverina. S filmom Interesno območje je leta 2023 osvojil veliko nagrado žirije v Cannesu.

InteresnoObmocje B
InteresnoObmocje A