Kino

Izdajalec

Il traditore

  • biografska kriminalna drama
  • Marco Bellocchio
  • Italija
  • 2019

Filmske kritike na festivalih v Cannesu in Karlovih Varih je film Izdajalec (»The Traitor«) močno razdelil. Govora je o mafijskem filmu, režiser Marco Bellocchio pa se naslanja na stare italijanske filmske mojstre kot je Visconti, pa tudi na italijansko-ameriške (hollywoodske) režiserje kot so Brian De Palma, Francis Ford Coppola ali Martin Scorsese. Pri tem ostaja zvest resnični zgodbi o prvem pričanju mafijskega obveščevalca. Zgodba pokriva dogodke v razdobju dvajsetih let, od številnih usmrtitev, velikih sodnih procesov in političnih pretresov.

Film se začenja leta 1980 v vili nad Palermom, kjer mafija »pošteno« razdeli trg heroina med svoje klane v Cosa Nostri. V vsej tej evforiji pa je veteran Tommaso Buscetta (izvrstni Pierfrancesco Favino), tako imenovani »šef dveh svetov«, priča vojni med starimi strukturami in novimi mafijskimi prijemi…

Italijanski režiser Marco Bellocchio je dobitnik vrste uglednih nagrad in eden najplodnejših filmskih ustvarjalcev svoje generacije, saj je režiral več kot petdeset različnih filmskih naslovov. Že njegov prvi celovečerec Pesti v žepu mu je prinesel priznanje mednarodne filmske skupnosti. Njegov zadnji celovečerni film je bila romantična drama Sladke sanje leta 2016.

Izdajalec A
Izdajalec B
Izdajalec C
Izdajalec D