Kino

Jezdeca

Jezdeca

  • komična drama
  • Dominik Mencej
  • Slovenija, Bosna in Hercegovina, Italija, Srbija, Hrvaška
  • 2022
  • 1h 50min

Prijatelja Tomaž in Anton iz majhne vasice predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem.

Slovenija, spomladi 1999. Prijatelja iz majhne vasice se odločita, da bosta predelala svoja mopeda v chopperja in se podala na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Ženejo ju podivjani impulzi, hkrati pa preganjajo konservativni tradicionalni vzorci. Začneta verjeti in razumeti stvari, ki si jih prej nista mogla niti predstavljati. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist, ki je prepotoval svet v iskanju svobode, ne da bi mu jo uspelo tudi najti. Drug drugemu in vsak sebi postavljata izzive skozi skupne izkušnje, pri čemer trgata vezi s predstavami o starem in dajeta prostor novemu. Pot pa je polna skritih nevarnosti: nenadna smrt enega od sopotnikov ogrozi njuno prijateljstvo, bolečina pa je neznosna, če ne moreš nikogar okriviti. Osebne vrednote so na preizkušnji, božji namen nejasen, svobodna volja pa vprašljiva. Izkaže se, da je njuno popotovanje drugačno, kot sta pričakovala. Da bi se osvobodila, morata poiskati svojo identiteto, kar jima nepreklicno spremeni življenje. Brezčasna zgodba o iskanju resničnega sebe. Poetični realizem in nekonvencionalna zgradba postavita gledalca za volan tega čustvenega popotovanja, ki kliče k razmisleku.

Izjava režiserja
"V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi,"
- Dominik Mencej, režiser

Festivali/nagrade:
Festival slovenskega filma 2022 - vesna za najboljšo glavno moško vlogo (Petja Labović), najboljšo montažo (Andrej Nagode, Matic Drakulić), najboljši zvok (Samo Jurca), najboljši film po izboru občinstva in nagrada IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec

Sarajevo Film Festival 2022 - glavni tekmovalni program
Filmski festival Herceg Novi - Tekmovalni program celovečernih igranih filmov 2022

Kratka biografija produkcijske hiše
Staragara, ustanovljena 2003, velja za eno od večjih slovenskih produkcij. Poleg celovečernih igranih projektov producira tudi kratke in dokumentarne filme. S filmi smo bili večkrat uspešni na Filmskih festivalih, kot so Benetke, Cannes, Locarno in drugih in tako pritegnili mednarodno pozornost in postali mednarodno prepoznavni. Poleg tega, da veliko sodelujemo z italijanskimi produkcijami in produkcijami iz držav nekdanje Jugoslavije, sodelujemo tudi z nizozemskimi, češkimi in madžarskimi producenti.

Jezdeca B
Jezdeca C
Jezdeca D
Jezdeca A