Gledališče

Kako je nastal svet?

  • Interaktivna otroška predstava

Na začetku je bila le tema, voda in veliki bog Bumba. Nekega dne je Bumba v bolečinah iz trebuha izpljunil Sonce. Sonce je posušilo vodo in ustvarilo se je kopno. Še vedno v bolečinah je Bumba izpljunil Luno, zvezde in prve živali: leoparda, krokodila, želvo in potem človeka.
Mit plemena Bantu

Veliko je zgodb o nastanku sveta in vse so prave.
skupina Ljud

Vsako vprašanje o bistvenem poraja nova vprašanja, misel pa je kot pot brez konca. V predstavi bo protagonist pobrskal po svetovni zakladnici zgodb in v njej s pomočjo otrok iskal in izgubljal odgovore na večna vprašanja o nastanku sveta.

Otroci postavljajo najrazličnejša vprašanja, na katera ni mogoče enoznačno odgovoriti. Od kod življenje? Ali kamen boli? Ali opica ljubi drevo? In nenazadnje: Kako je nastal svet? Že tisočletja ljudje pripovedujemo zgodbe; z metaforami odgovarjamo tam, kjer ni mogoče zadeti naravnost, z vsakdanjo govorico. Miti z vseh strani neba ponujajo odgovore, ne dogmatičnih ali dokočnih, temveč takšne, ki kot poetične zagonetke burijo domišljijo in porajajo nova vprašanja.

Predstava bo otroke (ciljno od 5 do 12 let) kot tudi odraslo publiko držala v napetosti s pomočjo dveh nasprotujočih si atmosfer: poetične in povsem vsakdanje. Ti dve se bosta med seboj prepletali, se stopnjujoče, v vse krajših intervalih izmenjavali in se proti koncu združili v eno.

 
Režija: Vida Cerkvenik Bren
Nastopa: Grega Močivnik
Živa glasbena spremljava: Thierno Diallo
Produkcija: Kud Ljud
 

Cena vstopnice: 7€
Vstopnice bodo na voljo od 1. oktobra 2023 na blagajni KCK in na spletni strani olaii.com.

Kako je nastal svet2 1
Lenart Luksic luxprodux 3