Kino

Kapa

Kapa

  • družinski / mladinski film
  • Slobodan Maksimović
  • Slovenija
  • 2021
  • 1h 25min

KRATKA VSEBINA

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića (Nika, 2016) zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.

Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ima ves čas na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka prihaja iz premožne družine, ki ji lahko kupi vse. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je v mladinskem domu izžreban, da božič preživi pri Lučkini družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje, Erik pa v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.

Slobodan Maksimović
Rojen leta 1975 v Sarajevu. Je režiser in scenarist. Njegov celovečerni prvenec Hvala za Sunderland je leta 2012 osvojil vesno za najboljši slovenski film, opažen pa je bil tudi njegov drugi mladinski celovečerec Nika. Režira tudi uspešne televizijske serije, kot sta Mame in Primeri inšpektorja Vrenka.

»Delati s Kajo in Gajem je bila zame neponovljiva izkušnja. Na začetku snemanja sem ju gledal kot nadarjena otroka, na koncu pa sta zame izjemna igralca in odlična prijatelja. Vsak dan sem užival v njuni iskrenosti, neverjetni igri in vzdržljivosti. Večmesečno snemanje, sicer prilagojeno delu z otroki, je celo za izkušene igralce velik zalogaj.«
- Slobodan Maksimović, režiser

filmografija
2012 Hvala za Sunderland
2015 Tehnika ljudstvu (dok./doc.)
2016 Nika
2017 Nevidna roka Adama Smitha (kratki/short)
2017–2018 Mame (TV serija/TV series)
2021 Primeri inšpektorja Vrenka (TV serija/TV series)
2021 Kapa (The Beanie)

Kapa B
Kapa A
Kapa C
Kapa D