Kino

Konoplja osvobaja

Cannabis sets you free

  • dokumentarni
  • Miha Čelar
  • Slovenija, Hrvaška, Severna Makedonija
  • 2022
  • 1h 21min

Konoplja osvobaja dokumentarni esej, ki s humorjem pripoveduje zgodbo o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …

Film ob pripovedi glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco hkrati opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje vstopajo politika, farmacija in kapital – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo. Konoplja vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo. Farmacija in kapital pa jo, ko bo končno »legalna«, nameravata v dragih rastlinjakih vzgajati za profit. Protagonist filma je Janko Pirc, lastnik družbe Konoplja osvobaja. Po obsodbi zaradi vzgoje in uporabe osmih sadik, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, je Pirc leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču.

Scenarij in režija: Miha Čelar (MAMA JE ENA SAMA, MOJ ČUDOVITI UM, IRENA LAHKONOČ, CODELLI, KAMELEONI, iOTOK, SINOVI BURJE)
pripoveduje Rambo Amadeus
fotografija Miha Tozon
montaža Jure Klavora
glasba Rambo Amadeus
snemalec tona Vincent Laurence
animacija Gregor Kocjančič
režija prispevkov Tina Glavič Novak
producent Miha Čelar
koproducenti Tamara Babun, Vladimir Stojčevski, Goran Stojilković
nastopajoči Janko Pirc
festivali, nagrade Festival slovenskega filma, Dokudoc Maribor, Kotlovnica (Zlata ribica za režijo)

distribucija ASTRAL FILM

01 Foto iz filma KONOPLJA OSVOBAJA
04 Foto iz filma KONOPLJA OSVOBAJA
10 Foto iz filma KONOPLJA OSVOBAJA
03 Foto iz filma KONOPLJA OSVOBAJA