Glasba

Kontra Kvartet

Skupina Kontra Kvartet prihaja iz Maribora in čeprav niso judovskih korenin, so edina slovenska skupina ki se aktivno in kreativno ukvarja z preigravanjem klezmer glasbe - tradicionalne glasbe vzhodnoevropskih Aškenazi judov. S pomočjo kitare, violine in harmonike znajo pričarati čar vzhodnoevropskih plesnih ritmov, ki jih ne slišimo tako pogosto.

Njihovo glasbo so predstavili na festivalih, v sinagogah in številnih prireditvah po Sloveniji, na Hrvaškem, Bosni, Črni gori, v Italiji, v Avstriji, v Srbiji ter na največjem festivalu klezmer glasbe v Izraelu.

Kdor še ni doživel glasbe, polne strasti, dramatičnosti in melanholije, ki seže naravnost do srca, ta je prikrajšan za te užitke. Za nekatere je emocionalna, simpatična, pozitivna, topla, vedno sveža in nikoli staromodna glasba; spet jo drugi vidijo kot samosvojo prepoznavno drugačno, konceptualno, raziskovalno, sporočilno, celo alternativno glasbo. Vsi pa jo doživljamo kot sodobno etno glasbo, ki je narejena iskreno in dopadljivo. Vse to daje in pričara klezmer glasba, ki je pisana in bogata kot je sama zgodovina judovskega ljudstva, ki je tisočletja preživel na begu, da bi ohranil svojo nebeško nadarjenost in izročilo prednikov.

Vse to nam pričara akustična skupina KONTRA KVARTET, ki je zadnji dve leti kvintet, v sestavi:

  • VESNA ČOBAL (violina),
  • DANIEL MARINIČ (harmonika),
  • DOMEN MARN (klarinet),
  • PETAR MARIĆ (kitara) in
  • BRANKO SMRTNIK (kontrabas).

 

Vstopnice so na voljo na blagajni KCK in na mojekarte.si.