Kino

Niti besede

Kein Wort

  • drama
  • Hanna Antonina Wojcik Slak
  • Nemčija, Slovenija, Francija
  • 2023
  • 1h 27min

Dirigentska zvezda Nina (43) prekine vaje za odločilni koncert Mahlerjeve Pete simfonije: njen vase zaprti sin Lars (14) je imel nenavadno nesrečo. Za pet dni se zatečeta na zapuščen otok, kjer se med njima v zimskem neurju odvija drama nezaupanja. Nina se mora znova povezati z Larsom, naravo in glasbo.


SINOPSIS


Dirigentska zvezda Nina (43) se z orkestrom pripravlja na odločilni koncert Mahlerjeve Pete simfonije. Vaje prekine nenavadna nesreča sina Larsa (14). Nina tvega izvedbo koncerta: odloči se, da bo za pet dni zapustila vaje in se posvetila Larsu.


Odpravita se na odmaknjen otok, kjer stoji njuna poletna počitniška hišica. Toda pozimi je otok zapuščen. Nepričakovano se znajdeta v popolni osami, soočena drug z drugim in z lastno nezmožnostjo začeti pristen pogovor. Molče se opazujeta, nesporazumi rasejo v sumničavost. Je bil Lars vpleten v incident, v katerem je umrla sošolka? Otok zajame zimska nevihta. Na vrhuncu neurja napetost med Larsom in Nino izbruhne v ostro soočenje. Ko se nevihta poleže, je zaupanje med njima povsem porušeno.
Nina Larsu končno prisluhne. Na kocko še enkrat postavi svoj profesionalni ugled: odloči se podaljšati počitnice z namenom, da popravita uničeno jadrnico, ki ju čustveno veže na Larsovo otroštvo. Skozi skupen trud se postopoma zbližata. Vez, ki Nino veže z Larsom, se izkaže kot ključna tudi za njeno intimno razumevanje Mahlerjeve glasbe.


Film raziskuje soodvisnost poklicnega in družinskega življenja. Govori tudi o tektonskih premikih, ki jih odraščanje prinese v odnos med otrokom in staršem, ter o naravi zaupanja in o posledicah njegove izgube.

NitiBesede B
NitiBesede A