Kino

Nitram

Nitram

  • drama
  • ustin Kurzel
  • Avstralija
  • 2021
  • 1h 52min

Iz Liffa v KCK!

Kaj naredi množičnega morilca? Film, posnet po resničnih dogodkih, ki so vodili k enemu najhujših pokolov v sodobni avstralski zgodovini, masakru v Port Arthurju leta 1996, v katerem je moški 35 ljudi ubil in jih 23 ranil. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu.

Nitram je vzdevek osamljenega in nesrečnega mladeniča, ki se ne zna vklopiti v družbo in ne premore empatije. Vzdevek mu nadenejo vrstniki, ki se ga hkrati bojijo in se mu posmehujejo, kmalu pa izgubi še svojo edino prijateljico. Njegova starša sta od vzgoje napornega otroka že nekoliko otopela in ne najdeta zadostne podpore ne v zdravstvu ne v družbi, ki dovoljuje kupčevanje z orožjem.

"Občutil in videl sem učinek pokola v Port Arthurju na skupnost. Ljudje težko govorijo o tem. Rana je tako globoka. Zgodbe ne bi mogel povedati, če bi poustvarili streljanje. Nenehno smo se spraševali: 'Je to pravi način?', z védenjem, kako občutljiva je tematika. Običajno bi v filmu, naravnanem zoper posedovanje strelnega orožja, zrli z vidika odvetnika v sodni dvorani. Želel sem gledalce za nekaj časa postaviti v čevlje tega lika, da bi ob njegovem vstopu v trgovino z orožjem pomislili: 'Da, zaradi tega potrebujemo nadzor nad strelnim orožjem.'" (Justin Kurzel)

Justin Kurzel
Rojen leta 1974 v Gawlerju, Avstralija. Režiser in scenarist, ki že vse od začetka poklicne poti v avstralski film vnaša bridke pripovedi s temačno poetiko. Njegove filme, vključno s prvencem The Snowtown Murders, zaznamuje značilen hladen, na trenutke grozljiv avtorski izraz. Ključni preobrat v njegovi karieri se je zgodil leta 2015 s filmom Macbeth, v katerem sta nastopila Michael Fassbender in Marion Cotillard.

Nitram A
Nitram C
Nitram D
Nitram B