Kino

Okus strasti

La passion de Dodin Bouffant

  • zgodovinska romantična drama
  • Anh Hung Tran
  • Francija
  • 2023
  • 2h 25min

Film, v katerem priprava hrane in gurmanska strast nista zgolj obstransko opravilo, temveč osrednje gonilo pripovedi, s katerim liki izražajo medsebojno naklonjenost in ljubezen.

Leto 1885. Neprekosljiva kuharica Eugenie na idiličnem francoskem podeželju že dvajset let dela za slovitega šefa Dodina. V tem času sta se njuna gastronomska praksa in medsebojno občudovanje postopoma prelevila v romantično razmerje. Njuno sodelovanje vedno znova porodi vsakič nove zamisli za jedi, ki očarajo tudi najbolj priznane kuharske mojstre sveta. Po drugi strani pa se Eugenie nikoli ni želela poročiti z Dodinom, saj še vedno ceni občutek svobode. Možakar se zato odloči, da bo storil nekaj, česar ni še nikoli …

“Brillat-Savarin je prvi napisal delo o filozofiji gastronomije. Čudovita knjiga in čtivo, ki ga ne gre zamuditi. Navdihnila je velik del mojega filma. Izvemo, kako je v določenem zgodovinskem trenutku Francija vzpostavila red v gastronomiji. Francozi so bili tisti, ki so opredelili, da je jed treba pripraviti na prav določen način. Francozi so predpisali, kako pripraviti pogrinjek, kateri jedilni pribor in kozarci ustrezajo določeni jedi. Francozi so uveljavili spajanje okusov z dopolnjevanjem določene jedi z njej najprimernejšim vinom. /…/ Ni naključje, da se je francoska gastronomija ohranila kot vodilna sveta.” (Anh Hung Tran)

O režiserju

Rojen leta 1962 v Senu v nekdanji Kraljevini Laos v osrednjem Vietnamu. Leta 1975 je z družino emigriral v Francijo, kjer je obiskoval filmsko šolo. S svojimi filmi je osvojil kar nekaj pomembnih lovorik: prvenec Vonj po zeleni papaji mu je prinesel cansko zlato palmo in cezarja za najboljši film, Kolo pa zlatega leva na beneškem festivalu.

OkusStrasti A
OkusStrasti B