Napovedi

Prasica slabšalni izraz za žensko

Prasica slabšalni izraz za žensko

  • drama
  • Tijana Zinajić
  • Slovenija
  • 2021
  • 1h 30min

Prasica, slabšalni izraz za žensko je alter komedija v jeziku z ulice o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik.

Tijana Zijanić - režiserka (1973) je večkrat nagrajena gledališka režiserka. Ima tudi bogate izkušnje iz filmske režije. Nazadnje je bila producentka, režiserka, scenaristka in igralka v filmu Zgodbe iz sekreta. Za seboj ima tudi številne vloge v TV serijah. Prasica, slabšalni izraz za žensko je njen samostojni filmski režijski prvenec.

»Glavni lik filma je ženska. Neprilagojena ženska, ki hrepeni po vsem, po čemer hrepeni tudi prilagojena ženska, le da se s tem spopada na drugačen način. Kot režiserko me zanimata neprilagojenost in kaj se zgodi, ko neprilagojena ženska ob prelomnici, tik pred 27. rojstnim dnem, izgubi menstruacijo. Kako se neprilagojeno spopade s tem!«

- Tijana Zinajić, režiserka

Izza Strehar – scenaristka (1992) je kljub mladim letom prejela že štiri Grossmanove nagrade za scenarije za kratke filme in enkrat Žlahtno komedijsko pero. Deluje kot dramaturginja, dramatičarka in scenaristka. Njena dramska besedila so bila uprizorjena v Mestnem gledališču Ljubljanskem in SLG Celje. Prasica, slabšalni izraz za žensko je njen prvi realiziran scenarij za celovečerec.

Liza Marijina - glavna igralka (1989) je stalna članica ansambla SNG Maribor. Za svoje igralske dosežke je prejela Večerovo nagrado, nagrado Duše Počkaj in Borštnikovo nagrado za mlado igralko. Je tudi dobitnica nagrade vesna za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu Polsestra. Širša javnost jo je spoznala v slovenski nadaljevanki Reka ljubezni, kjer je igrala Saro Kovač.

GLASBA
V filmu so zastopani številni pomembni predstavniki sodobne urbane glasbe, kot so Koala Voice, Matter, balans, Popotnik, YGT, Futurski, Čao Portorož, Srečna mladina, Pizda Materna, FFX, ptč, Blaž, Ichisan in drugi.

LIKOVNA UMETNOST

V filmu so zastopana dela že etabliranih ter pomembnih mlajših predstavnikov sodobne likovne umetnosti, kot so Petra Korent, Petar Zekić, Tina Sapundžić, Monika Slemc in Klara Šlenc ter Boris Beja.

Prasica A
Prasica B