Kino

Spencer

Spencer

  • biografska drama
  • Pablo Larraín
  • VB, ZDA, Nemčija, Čile
  • 2021
  • 1h 51min

Film Spencer prikazuje hipotetično dogajanje v 3 dneh, ki so pomembno zaznamovali življenje tragično umrle princese Diane.

V režiji sijajnega Pabla Larraina, ter s Kristen Stewart v naslovni vlogi, prihaja zgodba o prelomnem trenutku v začetku devetdesetih, ko se Lady Diana odloči končati svoj zakon s princem Charlesom. Film se dogaja v letu 1991, tekom božičnih praznikov, ko se princesa Diana začenja soočati s svojo težko odločitvijo. Film nam daje vpogled v ekstravagantno življenje na posestvu Sandringham in popolno oriše emocije Lady Di med njenimi borbami proti govoricam o aferah in nenehnem izogibanju paparazom.


Gledalci bodo ob gledanju filma Spencer hitro vzpostavili povezavo s še enim podobnim celovečercem, namreč z Jackie iz leta 2016. Podobnost ni naključna, saj se je pod oba podpisal čilski režiser Pablo Larrain.

Pablo Larrain o filmu na premieri v Benetkah:

"Hotel sem posneti film, ki bi bil všeč moji mami. Da bi se lahko poistovetila s tem, kar je ona videla v njeni figuri. Diana je bila slavna, lepa ikona. Bila pa je tudi mati. In še pomembneje, bila je oseba, ki je s svojo izjemno empatijo ustvarila nekaj res lepega. Zanimalo me je, kako je lahko bila tako privilegirana oseba, ki je bila povezana s kraljevo družino, obenem tako normalna in običajna. A bolj kot sem jo gledal, bolj sem se zavedal, da s sabo nosi tudi veliko skrivnosti. Ta kombinacija pa je bila skupaj z njenim magnetizmom izjemno izhodišče za film."

Kristen Stewart o karizmi princese Diane:

"Mislim, da je to nekaj, s čimer se je rodila. So ljudje, ki jim je preprosto dana takšna energija. Obenem pa menim, da se je ravno toliko, kot je bila normalna in sproščena, po drugi strani počutila izolirana in osamljena. Želela je, da bi se vsi okoli nje počutili sprejeti, v zameno pa si je želela le to, da bi iste stvari bila deležna tudi sama. Hotela je razkriti nekaj resnice v okolju, ki je bilo zelo okorno. Fascinantna je ideja, da se nekdo, ki tako močno skrbi za dobro počutje drugih, v sebi počuti tako slabo. Mislim, da v zgodovini ni bilo veliko takšnih ljudi, kakršna je bila ona."

Spencer A
Spencer B