Kino

Temni pokrov sveta

  • celovečerni dokumentarni film
  • Amir Muratović

Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja.


Matevž je samoten pustolovec ki se v krhki lupini majhnega letala velikokrat približa točki, od koder ni vrnitve. Preletel je že severni tečaj, najvišjo goro sveta, pristal na Antarktiki, nad oceanom letel šestnajst ur brez postanka in trikrat z letalom obkrožil svet.

Matevža pot vodi v Sarajevo, Milano, Alpe, Zelenortske otoke, Patagonijo, Indijo in Butan, s svojim pogledom pa svet pa nam želi sporočiti, da nujno potrebujemo spremembo trenutne gospodarske ureditve, ki je okoljsko in družbeno popolnoma nevzdržna. Če ne bomo spremenili svojih civilizacijskih vrednot, bo naš svet vzpostavil drugačno ravnotežje, to pa bo pognalo na pot milijone podnebnih, ekonomskih in vojnih beguncev. Njemu, ki je začutil zemeljsko kroglo s prav posebnega zornega kota in videl toliko različnih podob ter nam jih približal z enigmatičnimi fotografijami, lahko verjamemo.

Vabljeni na ogled brezplačne projekcije celovečernega dokumentarnega filma TEMNI POKROV SVETA Matevža Lenarčiča in režiserja Amirja Muratovića, ki bo v KCK na ogled v ponedeljek, 13. novembra 2023, ob 19.00 uri.


Po projekciji bo sledil pogovor z avtorji ter moderatorko dr. Petro Draškovič Pelc.

Pred ogledom filma lahko v Knjižnici Kočevje v ponedeljek, 13. novembra, ob 17.00 uri, obiščete še predstavitev knjige Točka brez povratka, avtorja Matevža Lenarčiča.

TemniPokrovSveta B
TemniPokrovSveta A