Kino

Titan

Titane

  • ZF drama
  • Julia Ducournau
  • Francija, Belgija
  • 2021
  • 1h 48min

Brutalen žanrski tour de force, s katerim je francoska režiserka Julia Ducournau navdušila filmski svet in presenetljivo osvojila zlato palmo v Cannesu.

Alexia je imela kot deklica hudo prometno nesrečo. Da bi ji rešili življenje, so ji kirurgi v glavo vstavili ploščico iz titana. Ko odraste, se preživlja kot plesalka v nočnem klubu, a njen vsakdan zaznamujejo neukrotljivi nasilni izpadi. Po enem izmed njih se mora skriti pred policijo, zato si spremeni videz in se začne pretvarjati, da je sin mišičastega šefa gasilcev Vincenta. Med njo in Vincentom se razvije nenavadno razmerje, vendar pa je njena krinka vse manj prepričljiva. Na Alexijinem telesu se namreč začnejo dogajati spremembe, ki jih je vse težje spregledati.

»Da bi Titan dokončno izkristalizirala, sem se osredotočila na lik Vincenta in njegove fantazije: idejo, da lahko z lažjo ljubezen in človečnost prikličeš v življenje. Želela sem posneti delo, ki se sprva zaradi nasilja morda dozdeva 'nevšečno', potem pa se na lika globoko navežemo in na koncu film doživljamo kot ljubezensko zgodbo. Bolje rečeno, zgodbo o "rojstvu ljubezni", ker je tu vse vprašanje izbire.«
- Julia Ducournau

Titane C
Titane A
Titane B
Titane D