Kino

Morilci cvetne lune

Killers of the Flower Moon

 • zgodovinska kriminalna drama
 • Martin Scorsese
 • ZDA
 • 2023
 • 3h 26min

Kriminalka Morilci cvetne lune, posneta po knjižni uspešnici novinarja Davida Granna o zloglasnih umorih v rezervatu indijanskega plemena Osage, ima vse tisto, čemur navadno sledijo visoka pričakovanja: Martina ScorsesejaLeonarda DiCapriaRoberta De Nira in 200-milijonski proračun. 

Scorsesejev najnovejši film je obenem tudi eden njegovih najvelikopoteznejših in najbolj nestrpno pričakovanih filmov letošnjega Cannesa. Zgodovinska epopeja, neizprosna kriminalka in reinterpretacija žanra vesterna traja skoraj tri ure in pol.

Prvi odzivi kažejo na to, da so bila visoka pričakovanja verjetno upravičena. Po projekciji je občinstvo 80-letnemu cineastu, ki v Cannesu filma ni predstavil že vse od leta 1985 (After Hours), namenilo devetminutne stoječe ovacije.

Drama je posneta po resničnih dogodkih, oskarjevec Scorsese pa je skupaj z Ericom Rothom tudi napisal scenarij, ki temelji na knjižni uspešnici Davida Granna Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI.  Film skozi neverjetno romanco med Ernestom Burkhartom (DiCaprio) in Mollie Kyle (Lily Gladstone), kot epska kriminalna saga pa prikazuje pravo ljubezen, ki se sreča z neizrekljivo izdajo.

O ZGODBI:
Na prelomu 20. stoletja je nafta prinesla bogastvo plemenu Osage, ki je čez noč postalo eno najbogatejših ljudstev na svetu. Bogastvo teh ameriških staroselcev je takoj pritegnilo bele vsiljivce, ki so manipulirali, izsiljevali in pokradli denarja, kolikor so lahko, preden so se pričeli umori.
Preiskovanje umorov pripadnikov plemena Osage (gre za enega največjih primerov množičnih umorov) pa je bila ena prvih preiskav umorov, ki se jih je FBI lotil.

ZANIMIVOSTI:

 • Pri filmu sta režiser Martin Scorsese in igralec Leonardo DiCaprio sodelovala že šestič. Pred tem sta skupaj posnela filme Volk z Wall Streeta (2013), Zlovešči otok (2010), Dvojna igra(2006), Letalec (2004) in Newyorške tolpe (2002).
 • Režiser Scorsese pa je z igralcem Robertom De Nirom skupaj posnel že deseti film. Pred Morilci cvetne lune sta skupaj posnela filme Irec (2019), The Audition (2015), Kazino (1995),
  Rt strahu (1991), Dobri fantje (1990), The King of Comedy (1982), Pobesneli bik (1980), New York, New York (1977), Taksist (1976) in Ulice zla (1973).
 • Scorsese si je vedno želel posneti vestern in je pri snemanju tega filma uporabil svoje najljubše filme iz otroštva.
 • Tako DiCaprio kot Scorsese sta takoj po prvem klicu preko Zooma z Lily Gladstone vedela, da je ona prava za vlogo Mollie, saj ima milost in perspektivo.
 • Da bi oba kar najbolje upodobila svoj lik, se je igralec DiCaprio srečal s člani plemena Osage in sorodniki Ernesta Burkarta, medtem ko se je igralka Lily Gladstone, pripadnica plemena Blackfeet, prav tako poglobila v kulturo in zgodovino Osage.
 • Vse vloge plemena Osage v filmu upodabljajo ameriški domorodci in ko je bilo mogoče, so like plemena Osage zaigrali igralci plemena Osage. Več kot 44 vlog v filmu upodobijo igralci plemena Osage, na stotine drugih pa so sodelovali kot igralci v ozadju.
 • Filmski ustvarjalci so se odločili za snemanje v rezervatu Osage v Oklahomi, režiser Scorsese pa je v produkcijskem procesu pridobil polno sodelovanje plemena Osage.
 • Štiri dneve pred začetkom produkcije so se igralska zasedba, ekipa in pripadniki plemena Osage zbrali na vrhu hriba, da so blagoslovili zemljo in naznanili začetek snemanja.
 • Pandemija covida-19 je zaustavila vse dejavnosti pri filmu. V tem času je Scorsese izpopolnil zgodbo Ernesta in Mollie in predelal scenarij.

UbijalciCvetneLune D
UbijalciCvetneLune F
UbijalciCvetneLune A
UbijalciCvetneLune E
UbijalciCvetneLune C
UbijalciCvetneLune B