Kino

Zbudi me

Zbudi me

  • drama
  • Marko Šantić
  • Slovenija
  • 2024
  • 1h 25min

Rok trpi za izgubo spomina, ki mu je izbrisala nedavno življenje. V iskanju lastne preteklosti se vrne v rojstno mesto, kjer izve, da je njegov brat stopil na isto napačno pot kot on.

Sinopsis
Rok se zbudi v bolnišnici, kjer je po nesreči pristal nezavesten. Ne spomni se več svoje punce, svojega službe in hiše v kateri je živel. Spomni se le svojega rodnega mesta in doma, ki ga je delil z mamo in mlajšim bratom.

Kmalu po vrnitvi v domači kraj Rok opaža da ni več dobrodošel. Družina in znanci se do njega obnašajo drugače. Počasi se mu sestavlja mozaik spominov, dojema, kako problematična je bila njegova preteklost. Njegov mlajši brat gre po isti napačni poti. Rok prvič v življenju sprejme odgovornost, želi si ustaviti slabo družinsko zgodovino in prekiniti njeno ponavljanje.

Režiserjeva izjava

V zadnjih letih je svet priča zgodovinskemu revizionizmu – reinterpretaciji zgodovine. Mlajše generacije veliko časa preživijo na internetu, kjer pridobivajo napačna zgodovinska dejstva. Zdi se, da si pod tem vplivom ustvarjajo povsem drugačno podobo zgodovine, kot jo poznamo. Glavni junak filma, Rok, se zaradi izgube spomina ne spominja svoje problematične preteklosti – in ko se vrne v rodno mesto, začne odkrivati svoje stare “demone”. Njegova amnezija, ki jo je povzročila poškodba glave, predstavlja sodobne posameznike, ki vedo malo o skupni preteklosti in so zato lažje potisnjeni v sovražnost do drugih kultur in sodržavljanov. To splošno nepoznavanje zgodovine je nekaj, kar vpliva na vse nas, in prav o tem govori moj četrti film.

Producentova izjava

»Preko izgube spomina film opozarja na problem odnosov do manjšin. S to problematiko so se poistovetili gledalci svetovne premiere na  Black Nights filmskem festivalu v Talinu, v Estoniji.«

Nagrade
Vesna za najboljši celovečerni igrani film
Vesna za najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar)
Vesna za najboljšo glavno moško vlogo (Jure Henigman)
Vesna za najboljšo stransko moško vlogo (Jurij Drevenšek)
Vesna za najboljšo masko (Lija Ivančič)

Kuratorjeve besede
Izvrstna sodobna drama, ki se odvija v urbani Sloveniji, z izjemno svežo zasedbo European Shooting Stars. V tej inteligentni mešanici filmov Izgubljeno v prevodu Sofie Coppole in Mementa Christopherja Nolana protagonist Rok izgubi spomin in zdi se, da se spreminja v boljšega človeka. Ali pa bo njegova ultra radikalna preteklost ponovno prevzela njegovo osebnost? To je izjemna kinematografska izkušnja, ki dokazuje moč podob.

Nikolaj Nikitin, kurator Critics pick na filmskem festivalu Tallinn Black Nights

Marko Šantić, režiser

je na Hrvaškem rojeni in v Sloveniji živeči filmski režiser in scenarist. Njegov kratki igrani film Srečno Nedim (2006) je prejel več mednarodnih nagrad, med drugim srce Sarajeva za najboljši kratki film, nagrado Tribeca FF Student Visionary Award in nominacijo EFA v kategoriji kratkih filmov.

Med Šantićevimi prejšnjimi celovečernimi deli je televizijski igrani film Zapelji me (2013), ki je bil mednarodno premierno prikazan na 29. varšavskem filmskem festivalu, kjer je prejel posebno omembo v tekmovalnem programu 1-2. Film je bil tudi slovenski predlog za 87. podelitev oskarja za najboljši tujejezični film leta 2014.

S Saro Hribar, ki je ena od soscenaristk filma Zbudi me (2022), je Šantić sorežiral celovečerni film Lada Kamenski (2018), ki je bil mednarodno premierno prikazan na filmskem festivalu v Montrealu in je prejel 11 nagrad.

Zbudi me (2022) je Šantićev četrti film in njegov prvi samostojni celovečerni film.

ZbudiMe B
ZbudiMe A
ZbudiMe D
ZbudiMe C