Kino

Zmajev jezdec

Dragon Rider

  • animirana pustolovščina
  • Tomer Eshed
  • Nemčija
  • 2022
  • 1h 31min
  • sinhronizirano

Animirani sinhronizirani film, posnet po svetovni knjižni uspešnici avtorice Cornelie Funke – ZMAJEV JEZDEC je filmski prvenec režiserja Tomerja Esheda, ki bo navdušil tako otroke kot vse ljubitelje animiranih pustolovščin.

Srebrni zmaj Lung, škratinja Žveplogriva in sirota Ben odpravijo na čarobno potovanje okoli polovice sveta, kar med njimi vzpostavi edinstveno in tesno vez. To je zgodba o razburljivem iskanju zadnjega zatočišča zmajev, tako imenovanega »Roba neba« in čarobna pustolovščina o pogumu, optimizmu in nenavadnem prijateljstvu.
Nekoč, pred davnimi časi, so zmaji in ljudje živeli v skupni harmoniji. A ti časi minili in človeški egoizem je čarobna bitja potisnil vse bolj na rob in jih prisilil v beg. Poleg tega pa je nori alkimist ustvaril krvoločno, zmaju podobno bitje po imenu Koprivožig, ki naj bi izsledil in uničil vse zmaje na svetu. Ta pošast ima samo eno veliko poželenje in to je požreti prav vse, kar mu pride pred oči. Pred njim ni bil varen niti njegov stvaritelj.


Pretekla so stoletja in ljudje so zavzemali vse več prostora na zemlji, gradili ogromna mesta in ne ravno skrbno ravnali z naravo in planetom. Znanje o čarobnih, pravljičnih bitjih je popolnoma izginilo. Vendar pa jih je nekaj ostalo – varno skritih pred očmi ljudi v svoji skriti dolini.
Lungu, mlademu srebrnemu zmaju, je dovolj, da se mora nenehno skrivati v gozdni dolini. Starejši generaciji želi pokazati, da je pravi, neustrašni zmaj. Ko ljudje odkrijejo to skrivnostno gozdno dolino in jo želijo uničiti, se Lung na skrivaj odpravi na izjemno potovanje z namenom, da bi našel skrivno zadnje zatočišče zmajev z imenom »Rob neba«. Na njegovi pustolovščini se mu pridruži najboljša prijateljica, škratinja Žveplogriva. Med iskanjem srečata Bena, siroto in potepuha, ki trdi, da je jezdec zmajev. Medtem, ko se Ben in Lung zelo hitro spoprijateljita, pa Žveplogriva ostaja nezaupljiva in se poskuša sirote na vsak način znebiti. Toda ta nenavadna trojica se mora hitro naučiti sodelovati, paziti drug na drugega in se skupaj boriti, saj ugotovijo, da jim je na sledi krvoločni Koprivožig. Jim bo uspelo ubežati in najti zadnje zatočišče zmajev?

Cornelia Funke je ena najbolj izstopajočih avtoric knjig za otroke in mladostnike. Ko je leta 1997 izdala knjigo ZMAJEV JEZDEC je ta domišljijska pustolovščina zelo hitro postala mednarodna uspešnica, do danes je bila prodana že več kot v treh milijonih izvodov. Funkejeva od takrat velja za eno najuspešnejših mednarodno priznanih nemških avtoric, saj svoje bralce vedno doseže s fantastičnimi in napetimi zgodbami. Ena od značilnosti njenih zgodb je ta, da meša realistične zgodbe resničnega sveta s fantazijskimi elementi in vzporednimi svetovi. ZMAJEV JEZDEC je leta 2004 z angleškim prevodom dosegel prvo mesto na lestvici uspešnic »New York Times«, istega leta pa je izšel tudi pri naši Založbi Mladinska Knjiga v prevodu Tanje Mlakar.

ZmajevJezdec B
ZmajevJezdec C
ZmajevJezdec A
ZmajevJezdec D