Gledališče

Uprizoritev japonskega samurajskega mečevanja s skupino Katanayaichi

  • Veliki oder v parku Gaj

Skupina samurajskih bojevnikov Katanayaichi iz Japonske bo v Kočevju 15. septembra 2023 prikazala tradicionalno japonsko umetnost mečevanja, imenovano »tate«, združeno s sodobnimi tehnikami uprizarjanja, s čimer ljudem po vsem svetu zagotavljajo ganljivo izkušnjo v predstavi, ki jo lahko občutite z vsemi petimi čuti, saj stremijo k pripovedovanju zgodb brez zanašanja na besede, preseganju kulturnih in jezikovnih ovir ter zagotavljanju edinstvene čustvene izkušnje za občinstvo. Njihov cilj je zagotoviti navdušenje nad japonskimi borilnimi veščinami s spajanjem tradicionalne japonske kulture mečevanja s sodobnimi produkcijskimi tehnikami.

Vabljeni v petek, 15. september 2023, ob 17.00 na velikem odru v parku Gaj (*v primeru dežja je dogodek odpovedan)

VSTOP JE PROST!


ZGODBA

Uprizorjena zgodba se dogaja na začetku 16. stoletja, ko je Toyotomi Hideyoshi v času šogunata skušal poenotiti Japonsko. Predstava se imenuje Goemon, po glavnem liku, in prikazuje razredne razlike med bogatimi in revnimi prebivalci regije. Glavni lik je tat, ki zelo spretno krade bogatim, da bi dal revnim, in spominja na japonsko različico Robina Hooda.


KATANAYAICHI

Skupino je leta 2008 ustanovil Mizuno Dai, ki od leta 2015 s skupino v različnih zasedbah potuje po svetu in na spektatkularen način širi japonsko kulturo. Ob 15. obletnici ustanovitve bodo Slovenijo obiskali v sklopu svetovne turneje. Nastopili bodo Mizuno Dai, Yoshino Haruna, Yoshino Teppei, Sasaki Chika, Kai Keigo in Kume Ryohei.
Promocijski video: https://www.youtube.com/watch?v=WmBi-Ue4EE8
Spletna stran: https://ichimileinc.com/


MIZUNO DAI – vodja skupine

Med igranjem glavnih vlog v filmih, televizijskih dramah in gledališču je Dai leta 2003 začel vaditi veščino bojevanja z meči »tate«. Leta 2008 je ustanovil lastno skupino, imenovano Katanayaichi. Nastopa na številnih odrih, vključno s predstavami v živo, dramami in korporativnimi sprejemi. Program skupine Katanayaichi je bil splošno priznan zaradi svoje ustvarjalne in inovativne serije gibov. Ponuja esenco klasičnega japonskega plesa in aikida. Mešanica tradicionalne in sodobne japonske kulture ustvarja povsem novo izkušnjo bojevanja »tate«.


Čeprav samurajev ni več, je Japonska skozi zgodovino in tudi zdaj v sodobnem času prežeta s samurajskim načinom razmišljanja. »Počutim se počaščenega in ponosnega. Dandanes najdemo samuraje v stripih, mangah in anime risankah, s katerimi bralci in gledalci spoznavajo zgodovino in življenje samurajev in nindž starodavne Japonske« pravi Mizuno.


Njihova oblačila, posodobljena različica tradicionalnih samurajskih kimonov, so ročno izdelana. V svoji delavnici izdelujejo tudi katane, samurajske meče. Za namene predstave so le-te narejene iz lesa, zelo lahke in niso nevarne kot prave katane.

vabilo K